Δραστηριότητες

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής έχει βιωματικό χαρακτήρα και δίνει  στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστημονική διαδικασία ανασκαφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων και να κατανοήσουν πώς οι αρχαιολόγοι σταδιακά ανασυνθέτουν το παρελθόν βάση των ευρημάτων και των συναφειών τους.
Τα κατάλοιπα του υλικού πολιτισμού (αρχιτεκτονικά στοιχεία, σταθερές κατασκευές, κινητά ευρήματα κλπ) που περιέχονται σε κάθε ανασκαφή, παρέχουν σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας που εξετάζεται και τον τρόπο ζωής της.
Κατά την διαδικασία της ανασκαφής, τα παιδιά εξασκούν ποικίλες όψεις της σύγχρονης ανασκαφικής πρακτικής (τεχνικές αφαίρεσης επίχωσης, ξεροκόσκινο, διαλογή/ταξινόμηση ευρημάτων κλπ) και καθώς τα σύνολα των ευρημάτων αποκαλύπτονται, η διαδικασία της ανασκαφής μοιάζει με την σταδιακή επίλυση                      ενός μυστηρίου.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, αναμένεται να επιτευχθούν ποικίλοι μαθησιακοί στόχοι, μερικοί εκ των οποίων είναι:
·      Γνώση της διαδικασίας της ανασκαφής και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων
·      Διατύπωση ιδεών για την φύση των ευρημάτων που αποκαλύπτονται και την χρήση τους (αναστοχασμός)
·      Γνώση των χαρακτηριστικών της κοινωνίας που εξετάζεται και του τρόπου ζωής, βάση των καταλοίπων του υλικού πολιτισμού
·      Εξοικείωση με έννοιες της αρχαιολογικής πρακτικής, όπως “στρωματογραφία”, “ανασκαφή”, “εύρημα”, “τεχνούργημα” καθώς και με όρους, όπως “αρχαίος”, “αρχαιολόγος”, “συντηρητής”.
·      Κατανόηση του τρόπου μέσα από τον οποίο οι αρχαιολόγοι συλλέγουν πληροφορίες και στην συνέχεια διατυπώνουν τις υποθέσεις τους
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής είναι κατάλληλο για οικογένειες και μαθητές προσχολικής ηλικίας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

·    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ήξερες ότι οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στη γη για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια; Ότι το είδος τους αφανίστηκε επειδή ένας μετεωρίτης έπεσε στη γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια; Εξαφανίστηκαν όμως όλοι οι δεινόσαυροι;
Γνωρίζεις ότι όλα τα πουλιά που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη γη, είναι απόγονοι των δεινοσαύρων;
Ήξερες ακόμα ότι οι δεινόσαυροι δεν έχουν απαραίτητα σκληρό και τραχύ δέρμα όπως πιστεύουμε, αλλά πολλοί από αυτούς είναι απαλοί και καλυμμένοι με πούπουλα;
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παλαιοντολογίας εστιάζει στην εποχή των δεινοσαύρων. Τα παιδιά γίνονται για λίγο παλαιοντολόγοι και εξερευνούν την εποχή των γιγαντιαίων ερπετών! Μαζί με τα παιδιά, κάνουμε ανασκαφές για να βρούμε απολιθωμένα οστά δεινοσαύρων και φτιάχνουμε τα δικά μας απολιθώματα. Εκκολάπτουμε ευφάνταστα αυγά δεινοσαύρων και κατασκευάζουμε ομοιώματα τους. Με πρωτότυπα υλικά, κατασκευές και πειράματα, εξερευνούμε & ανακαλύπτουμε το Μεσοζωικό αιώνα!

·     ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ για παιδιά
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του archaeolab, πραγματοποιούνται μια σειρά από ποικίλα εργαστήρια με αντικείμενο την αρχαιολογία και την τέχνη.

·     ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ για παιδιά
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του archaeolab, πραγματοποιούνται μια σειρά από ποικίλα βιωματικά εργαστήρια από τον χώρο των φυσικών επιστημών.
Nα μπει το βιντεο από τους Μικρούς Εφευρέτες με την Μόντη και τον υδραυλικό ανυψωτή κι ένα μωσαϊκό από αφίσες.

·     ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Αρχαία κουζίνα
ψηφιδωτό

·     CAMPS
Τις περιόδους που τα σχολεία παραμένουν κλειστά, πραγματοποιούνται στο archaeolabcampsγια μαθητές ηλικίας 4-12 ετών.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, πραγματοποιείται καθημερινά SummerCampμε ποικίλο περιεχόμενο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των summercamps, κινείται σε τρεις διαφορετικούς εκπαιδευτικούς άξονες. Σε εβδομαδιαία βάση τα παιδιά διεκπεραιώνουν ένα ομαδικό project. Τα συλλογικά projects στοχεύουν στην ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης των παιδιών προκειμένου να παράγουν ιδέες, να τις εφαρμόσουν, να εφεύρουν και να ανακαλύψουν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους και ενθαρρύνεται η επικοινωνία και οι εκφραστικές ικανότητες. Επίσης σε καθημερινή βάση τα παιδιά εργάζονται σε ένα ατομικό projectμε κοινή θεματολογία για όλους, από το χώρο της τέχνης και των επιστημών.
Τις υπόλοιπες ώρες του Summer Camp, όταν δεν πραγματοποιείται κάποιο εβδομαδιαίο ή καθημερινό project, τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα με τι θα ασχοληθούν μέσα από δεκάδες διαφορετικές δράσεις που προσφέρονται στο εργαστήριο, αναλόγως τα προσωπικά ενδιαφέροντα κάθε παιδιού. Ο στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και να ανακαλύψουν τα αληθινά ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους, σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την έμφυτη τάση τους για μάθηση και σέβεται την ιδιαιτερότητα κάθε προσωπικότητας.
Κατά την διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, πραγματοποιούνται αντιστοίχως ChristmasCampκαι EasterCamp, με περιεχόμενο από το χώρο της αρχαιολογίας, της τέχνης και των επιστημών, προσαρμοσμένο στο εορταστικό κλίμα της κάθε περιόδου.

·     Παιδικά Πάρτι
Το archaeolab σε συνεργασία με τα παιδιά και τους γονείς, διοργανώνει τα πιο ευφάνταστα και δημιουργικά  παιδικά βιωματικά πάρτι. Επιλέξτε ένα από τα έτοιμα πακέτα ή δημιουργήστε το δικό σας!
Τα πάρτι στο archaeolabπραγματοποιούνται σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο και πάντα με την επίβλεψη και καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών μας.
Διάρκεια παιδικού πάρτι: 3 ώρες
Ελάχιστη χρέωση: 20 παιδιά
Προτεινόμενα βιωματικά προγράμματα για πάρτι:
1.    Μικροί Αρχαιολόγοι
2.    Μικροί Παλαιοντολόγοι
3.    Μικροί Επιστήμονες
4.    Μικροί Εφευρέτες
5.    Μικροί Καλλιτέχνες

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το archaeolab της περιοχής σας για περισσότερες πληροφορίες  αναφορικά με τα προγράμματα μας και για να σχεδιάσουμε από κοινού το δικό σας εξατομικευμένο πάρτι!

·