Τo archaeolab Πάτρας εδράζεται στο κέντρο της πόλης, σε έναν χώρο 1,5 στρεμμάτων. Η προσομοίωση ανασκαφής αφορά μία μυκηναϊκή οικία, με επιμέρους αποθηκευτικούς, οικιστικούς και εργαστηριακούς χώρους, όπου τα παιδιά καλούνται να αποκαλύψουν μεταξύ άλλων αρχιτεκτονικά στοιχεία (κατάλοιπα τοιχοποιίας/δάπεδο), αποθηκευτικούς πίθους και το περιεχόμενο τους, κατασκευές και σκεύη προετοιμασίας και παραγωγής της τροφής (κουζίνα), λουτρό, κατάλοιπα αργαλειού, μυκηναϊκό αρχείο (πινακίδες γραμμικής Β) κλπ. Τα κατάλοιπα του υλικού πολιτισμού που περιέχονται στην ανασκαφή, παρέχουν σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της μυκηναϊκής κοινωνίας και τον μυκηναϊκό τρόπο ζωής.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, πραγματοποιείται καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής
summer camp, με ποικίλο περιεχόμενο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των summer camps, κινείται σε τρεις διαφορετικούς εκπαιδευτικούς άξονες. Σε εβδομαδιαία βάση τα παιδιά διεκπεραιώνουν ένα ομαδικό project. Τα συλλογικά projects στοχεύουν στην ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης των παιδιών προκειμένου να παράγουν ιδέες, να τις εφαρμόσουν, να εφεύρουν και να ανακαλύψουν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους και ενθαρρύνεται η επικοινωνία και οι εκφραστικές ικανότητες. Επίσης σε καθημερινή βάση τα παιδιά εργάζονται σε ένα ατομικό
project με κοινή θεματολογία για όλους, από το χώρο της τέχνης και των επιστημών.

Τις υπόλοιπες ώρες του summer camp, όταν δεν πραγματοποιείται κάποιο εβδομαδιαίο η το καθημερινό project, τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα με τι θα ασχοληθούν μέσα από δεκάδες διαφορετικές δράσεις που προσφέρονται στο εργαστήριο, αναλόγως τα προσωπικά ενδιαφέροντα κάθε παιδιού. Ο στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και να ανακαλύψουν τα αληθινά ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους, σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την έμφυτη τάση τους για μάθηση και σέβεται την ιδιαιτερότητα κάθε προσωπικότητας.

Εκτός από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής, υλοποιούνται επίσης ποικίλα εργαστήρια πειραματικής αρχαιολογίας και τέχνης, που απευθύνονται σε οικογένειες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο χώρος του εργαστηρίου διατίθεται επίσης για παιδικά πάρτυ, με την δυνατότητα επιλογής εξατομικευμένων προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στα ειδικά ενδιαφέροντα κάθε παιδιού.